Jasmijn Visser – The Falklands Project in Allard Pierson Museum

Jasmijn Visser, Modern Candor, the struggle for the Falkland Islands/Islas Malvinas, in Allard Pierson Museum. Foto: Gert Jan van Rooij Jasmijn Visser, Modern Candor, the struggle for the Falkland Islands/Islas Malvinas, in Allard Pierson Museum. Foto: Gert Jan van Rooij

Op donderdag 26 januari opende in het Allard Pierson Museum in Amsterdam de tentoonstelling Modern Candor. The struggle for the Falkland Islands/Islas Malvinas. Deze expositie vormt het resultaat van een onderzoek The Falklands Project Jasmijn Visser deed op de Falklandeilanden/Islas Malvinas in opdracht van TAAK en Land Art Contemporary. De eilandengroep ligt vlakbij Antarctica en vormde in 1982 het toneel voor een oorlog tussen Argentinie en het Verenigd Koninkrijk. Vissers reis leidde tot een publicatie en de expositie, waarin zij kaarten en zeldzame boeken van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam combineert met kaarten en infographics die zij maakte in samenwerking met Metahaven. De tentoonstelling is te zien tot en met 7 mei.

De opening van de tentoonstelling is tevens de boeklancering van Conflict Atlas. Geopolitics and contingencies on the Malvinas – Falklands archipelago. Hierin brengt Jasmijn Visser in samenwerking met Metahaven de lokale gebeurtenissen op de eilanden in verband met belangrijke keerpunten in de wereldgeschiedenis. Bijdragen voor de publicatie werden geleverd door onder meer Maurizio Lazzarato, Clare Butcher, Federico Lorenz, Tendai Mutunhu en Tristan Mostert.

Het Mondriaan Fonds droeg bij aan het onderzoeksproject van Jasmijn Visser middels een Projectinvestering Kunstenaar en een Bijdrage Gastateliers voor een werkperiode in Londen bij Delfina Foundation. Voor de verdere ontwikkeling van het onderzoek en de presentatie ontving Visser een Werkbijdrage Bewezen Talent.

website