Joods Historisch Museum – Charlotte Salomon. Leven? Of Theater?

Charlotte Salomon, Leven? Of Theater?, 1940-42. © Stichting Charlotte Salomon Charlotte Salomon, Leven? Of Theater?, 1940-42. © Stichting Charlotte Salomon

Tot en met 25 maart toont het Joods Historisch Museum een tentoonstelling gewijd aan de artistieke nalatenschap van Charlotte Salomon: het kunstwerk Leven? Of Theater?

Charlotte Salomon was 22 jaar oud toen ze in 1938 vanuit Berlijn naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk vluchtte. Toen haar grootmoeder na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zelfmoord pleegde, begon ze aan een kunstproject om mentaal te overleven. In de vorm van vele gouaches toonde ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Charlotte Salomon werd in 1943 in Auschwitz vermoord.

Het Joods Historisch Museum toont voor het eerst het werk in zijn totaal: ruim 800 gouaches. Daarnaast worden diverse onderdelen van het werk uitgelicht in samenwerking met studenten van de Universiteit van Amsterdam en worden met multimedia en audiofragmenten verwijzingen uit het werk inzichtelijk gemaakt. Er is een uitgebreid evenementenprogramma met een symposium, filmvertoningen en table ronde. In samenwerking met het Outsider Art Museum zijn er rondleidingen.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen voor deze tentoonstelling toe.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd