Joods Historisch Museum – Joden in de Cariben

Joden in de Cariben, Joods Historisch Museum Joden in de Cariben, Joods Historisch Museum

Tot en met 14 juni is in het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Joden in de Cariben. Vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao te zien. In de tentoonstelling wordt de bloei en neergang belicht van de joodse gemeenschappen in landen als Brazilië, Curaçao en Suriname.

Het verhaal begint vierhonderd jaar geleden, toen Portugese joden naar Nederland migreerden via Brazilië en New Amsterdam. De tentoonstelling toont het leven in de joodse gemeenschap in de tropen over een periode van vier eeuwen. Naast schilderijen van onder meer Frans Post, prenten, rituele objecten en scheepsmodellen, zijn er veel foto’s en boeiende interviews met personen van zowel binnen als buiten de joodse gemeenschap. Individuele portretten van het project ‘Suri-joods’ vormen ook een onderdeel van de tentoonstelling, waarin Nederlanders van Surinaamse afkomst beschrijven hoe de joodse cultuur hun identiteit van vandaag de dag heeft beïnvloed.

Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen aan de tentoonstelling Joden in de Cariben met een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd