Joods Historisch Museum – Kabbala, de kunst van de joodse mystiek

Moshe Castel Cabbalistic Magic Israël 1953 Olieverf op doek Jewish Museum, New York. Schenking James N. Rosenberg, JM 4-61 Moshe Castel Cabbalistic Magic Israël 1953 Olieverf op doek Jewish Museum, New York. Schenking James N. Rosenberg, JM 4-61

Het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam presenteert van 29 maart tot en met 25 augustus 2019 een grote tentoonstelling over kabbala, de mystieke traditie van het jodendom. Bezoekers krijgen een gevarieerd beeld van deze oude traditie, die ook popsterren als Madonna en David Bowie inspireerde. Voor het eerst wordt een tentoonstelling gehouden die de vele aspecten van kabbala toont in onverwachte combinaties van eeuwenoude objecten en moderne kunstwerken.

De tentoonstelling Kabbala – De kunst van de joodse mystiek strekt zich uit over alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier. De hoofdtentoonstelling in het Joods Historisch Museum biedt een eerste kennismaking met kabbala in een presentatie van eeuwenoude teksten in relatie tot werk van moderne en hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling start met een ‘decompressieruimte’, waar bezoekers vanuit de alledaagse wereld overgaan naar de wereld van kabbala. Werken van kunstenaars als Barnett Newman, R.B. Kitaj, Marc Chagall en Anselm Kiefer tonen hoe kabbala hen inspireerde. In een ander deel van het museum worden de objecten van de traditioneel-joodse kabbala getoond: oude handschriften, amuletten, kabbalistische boekrollen en meditatieplakkaten afkomstig uit particuliere collecties, internationale musea en het Vaticaan. In het kunstkabinet en museumcafé zijn presentaties van installatiekunstenaar Belu Simion Fainaru en in het Kindermuseum kan men elkaar voorlezen uit de kabbalistische kinderboeken van Madonna. Ook in de Portugese Synagoge en het Nationaal Holocaust Museum zijn kleine presentaties te vinden.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe voor de realisatie van deze presentatie. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Joods Museum Wenen en een team van internationale experts, en was in het najaar van 2018 al in Wenen te zien.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd