Karen Lancel en Hermen Maat – Synesthetic EEG kiss

Karen Lancel en Hermen Maat, Synesthetic EEG kiss, 'End of Privacy festival', Frascati Amsterdam, 2016. Foto: Anna van Kooij Karen Lancel en Hermen Maat, Synesthetic EEG kiss, 'End of Privacy festival', Frascati Amsterdam, 2016. Foto: Anna van Kooij

Karen Lancel en Hermen Maat presenteerden op 3 november in het Stedelijk Museum Amsterdam hun show E.E.G KISS – II, als onderdeel van de performance-avond Stedelijk Statements. Het werk Synesthetic EEG kiss is vervolgens vanaf januari 2018 te zien in de groepstentoonstelling Future Love in Haus der elektronischen Künsten (HeK) Basel.

In het werk onderzoeken de kunstenaars op welke wijze een kus vertaald kan worden in bio-feedback data. Ze decontrueren een kus om een nieuwe, digitaal en synthetisch kusritueel te construeren voor een Global Kiss-In. Hierin kunnen alle participanten – zowel kussers als toeschouwers – een collectieve kus ervaren.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Kunstenaar (voorheen Bijdrage Vrije Praktijkverdieping) toe voor een verdere uitwerking van dit werk. Lancel en Maat werden uitgenodigd door de Digital Synesthesia Group in Wenen, om op basis van voorgaande presentaties, de definitieve Synesthetic EEG kiss te ontwerpen. In een samenwerkingsverband met dit internationale platform werd een nieuwe visie ontwikkeld op beleving van technologie en online communicatie.

website