Keramiekmuseum Princessehof – Made in Holland: 400 jaar wereldmerk

Keramiekmuseum Princessehof - Made in Holland Keramiekmuseum Princessehof - Made in Holland

Het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden presenteert van 2 juni 2018 t/m 30 juni 2019 de tentoonstelling Made in Holland: 400 jaar wereldmerk, gericht op succesvol Nederlands keramiek: Delfts blauw, Maastrichts aardewerk, art-nouveaukeramiek en Dutch Design. Onderdeel van de tentoonstelling zijn objecten die aangekocht zijn door het museum met hulp van een Bijdrage Collectieprogramma’s van het Mondriaan Fonds. Het gaat om een werk van Wieki Somers, twee werken van Piet Hein Eek en drie werken van Bas van Beek. Verder werd voor de realisatie van de tentoonstelling een Projectinvestering Instellingen toegekend.

Voor de tentoonstelling komen verder meer dan 700 bruiklenen vanuit heel Europa naar Leeuwarden. De eigen collectie wordt aangevuld met topstukken uit onder andere het Nationaal Museum in Gdańsk, Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg, Museum für Angewandte Kunst in Wenen, het Museum voor Schone Kunsten en Geschiedenis in Brussel en diverse privécollecties.

De tentoonstelling bevat niet alleen voorwerpen, maar vertelt ook hoe Nederlandse fabrikanten buitenlandse invloeden aanwendden voor eigen succes. Speciaal voor de tentoonstelling is een team van specialisten aangesteld om onderzoek te verrichten. Belangrijke nieuwe inzichten over de export van Nederlandse keramiek in de afgelopen vier eeuwen zijn uit dit onderzoek naar voren gekomen. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie waarin het wereldsucces van 400 jaar Nederlandse keramiek centraal staat.

De tentoonstelling is onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

website