De Ketelfactory – Niek Hendrix: Het Geheugentheater

Niek Hendrix - The Vessel (Just What Is) - 213x284cm, Oil and pencil on panel Niek Hendrix - The Vessel (Just What Is) - 213x284cm, Oil and pencil on panel

De Ketelfactory in Schiedam presenteert van 30 september tot en met 24 december de solotentoonstelling Het Geheugentheater van beeldend kunstenaar Niek Hendrix.

Hendrix verbouwt de begane grond van De Ketelfactory tot een labyrintisch geheugentheater, met podia waarop – afhankelijk van waar de kijker zich bevindt – de kunst (en de kunstgeschiedenis) zich op volstrekt nieuwe wijze toont. De kunstenaar eigent zich bestaande kunstwerken toe: zowel oude als hedendaagse en zowel schilderijen als foto’s. Hij ontdoet ze van hun kleur en particuliere medium. Zo ontstaan nieuwe werken die gebaseerd zijn op bekende werken van kunstenaars als René Magritte, Melchior D’Hondecoeter, Francisco Zurbarán en Titiaan. Hendrix probeert niet alleen door te dringen tot de werkelijke structuur van meesterwerken en van tot clichés uitgegroeide reproducties, maar hoopt ook de illusoire kracht van de werken te ontraadselen.

De tentoonstelling in de Ketelfactory is een directe spin-off van Prospects & Concepts tijdens Art Rotterdam 2017, waaraan Hendrix deelnam. Het Mondriaan Fonds organiseert deze tentoonstelling jaarlijks om de zichtbaarheid van beginnende beeldend kunstenaars een extra impuls te geven. Op de tentoonstelling is werk te zien van de kunstenaars die een Werkbijdrage Jong Talent ontvingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd