Khurtova / Bourlanges – Op zoek naar de Orsa Major

Elena Khurtova, Marie Ilse Bourlanges, Atelier Holsboer Parijs Elena Khurtova, Marie Ilse Bourlanges, Atelier Holsboer Parijs

Tot en met 14 februari is in PuntWG in Amsterdam de tentoonstelling Op zoek naar de Orsa Major te zien van kunstenaarsduo Elena Khurtova en Marie Ilse Bourlanges. Sinds 2014 onderzoeken zij de gevonden archieven van de grootvader van Bourlanges, Jacques Bourlanges, schrijver van een theorie over de correlatie tussen het sterrenstelsel en de geografie van Frankrijk. Zijn onderzoek verbindt esoterische symbolen met de lang vergeten geschiedenis van namen van dorpen en bergen door geometrische figuren te spiegelen in het Franse landschap. De kunstenaars hebben dit archief gedigitaliseerd, gestructureerd en gevisualiseerd.

In 2015 ondernam het kunstenaarsduo een onderzoeksreis naar de ‘Orsa Major constellatie’ en markeerde de zeven specifieke punten tussen Marseille en Nice die door Jacques Bourlanges geprojecteerd werden. Deze reis creëerde nieuw inzicht in het onderzoek en leverde bronmateriaal voor de tentoonstelling in de PuntWG, die werd samengesteld door Khurtova en Bourlanges, Maarten Heijkamp, Mariana Lanari en Xavier Fernàndez Fuentes.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Kunstenaar en een Bijdrage Gast- en Buitenlandateliers voor Atelier Holsboer toe voor de uitvoering van dit onderzoek.

website