Koninklijke Bibliotheek – aankoop zeldzaam incunabel

Pagina uit 'Le receuil des hystoires Troyennes', gemaakt door de Haarlemse drukker Jacob Bellaert. Foto: Koninklijke Bibliotheek Pagina uit 'Le receuil des hystoires Troyennes', gemaakt door de Haarlemse drukker Jacob Bellaert. Foto: Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek heeft een zeldzaam incunabel uit de 15e eeuw verworven. Het gaat om een in 1485 of 1486 verschenen boek boek over de geschiedenis van Troje, Le receuil des hystoires Troyennes van Raoul Lefèvre, gemaakt door de Haarlemse drukker Jacob Bellaert. Het boek is gezet met losse letters en gedrukt in de eerste halve eeuw na de uitvinding van de boekdrukkunst.

Bellaert drukte dit boek in het Frans en in het Nederlands en liet hiervoor speciale houtsnedenseries maken door een anonieme kunstenaar die bekend staat als de ‘Meester van Bellaert’. Het boek is mede door de prachtige houtsneden een monument uit de geschiedenis van de Nederlandse boekdrukkunst te noemen. De tekst is geschreven door de vijftiende-eeuwse Franse auteur Raoul Lefèvre. Deze priester leefde aan het hof van Philips den Goede, Hertog van Bourgondië en schreef twee werken die sterk gerelateerd zijn aan dat Bourgondische hof. Het Recueil des histoires de Troyes (1464) gaat over de geschiedenis van Troje en verwijst naar een voorgeschiedenis waarmee de rechtspositie van het Bourgondische hof gerechtvaardigd kon worden.

De KB bezit de grootste collectie incunabelen in Nederland. Deze bevond zich nog niet bij een Nederlandse instelling en is een aanvulling op de Collectie Nederland. De aankoop is in de zomer van 2018 gedaan bij veilinghuis Drouot in Parijs. Het gehele boek is online door te kijken op: www.kb.nl/bellaert.

Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Incidentele Aankopen toe. Ook werden bijdragen gedaan door de B.H. Breslauer Foundation en de Vereniging Vrienden van de KB.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd