Kunst met een opdracht, kunst en gemeenschap

Jaap van der Meij, Drie figuren, 1979, Dokkum. Jaap van der Meij, Drie figuren, 1979, Dokkum.

Museum Heerenveen presenteert van 2 juli t/m 17 september 2017 de tentoonstelling De Laatste Indiaan, met werken van Jaap van der Meij. In de presentatie wordt belicht hoe zijn kunst moest bijdragen aan de identiteit van nieuwe wijken, in de periode van de wederopbouw. Kunst in opdracht, maar ook mét een opdracht. De wederopbouwperiode kenmerkte zich door een grote zakelijkheid. Daarop ontstond er behoefte aan meer emotie in publieke ruimte en gebouwen.

In de jaren 1970 ontstond in Heerenveen de splinternieuwe wijk: De Greiden. Met de drie Muntflats – in die tijd de hoogste van Friesland – kreeg Heerenveen een indrukwekkende skyline. In 1973 ontving Van der Meij het verzoek om bij de Muntflats zijn grote sculpturen van Frans aluminiumbeton te plaatsen.

De presentatie maakt onderdeel uit van het onderzoeksproject ‘Kunst met een opdracht, kunst en gemeenschap’ omtrent de betekenis van kunst in de openbare ruimte en de rol die musea en het publiek daarin kunnen vervullen. “We bedachten dat het werk van Jan van der Meij eigenlijk een mooie pilot zou zijn voor een groter, landelijk project. Een project over het functioneren van kunst in de openbare ruimte, de onderhoudsproblematiek, eigenaarschap en vandalisme,” aldus Bert Looper (directeur Tresoar) in een interview met Edo Dijksterhuis.

Het project is een initiatief van sjèm en ko. en wordt uitgevoerd in opdracht van Tresoar, Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum. Tresoar werkt hierin samen met de Amelander Musea, Museum Drachten, Museum Heerenveen en Museum Opsterlân en vele anderen. Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Samenwerking Musea toe.

website

gerelateerd