Kunsthal KAdE – De Kleuren van De Stijl

Fransje Killaars, Colours first, 2017. Foto: Mike Bink. Killaars werk was te zien bij Kunsthal KAdE. Fransje Killaars, Colours first, 2017. Foto: Mike Bink. Killaars werk was te zien bij Kunsthal KAdE.

Kunsthal KAdE zoomt in op het kleurgebruik van de kunstenaarsbeweging De Stijl en kijkt vervolgens verder hoe kunstenaars na WO II onderzoek bleven doen naar de autonome kracht van kleur: via het abstract expressionisme en de concrete kunst in de jaren zestig en zeventig naar hedendaagse kunstenaars die kleur als zelfstandig element onderzoeken. Uit het Stedelijk Museum is onder meer Who’s Afraid of Red Yellow and Blue III van Barnett Newman en het drieluik Untitled van Jasper Johns geleend. Uit het Van Abbemuseum de maquette van het kleurontwerp van Theo van Doesburg voor de Grote Zaal van café/theater Aubette in Straatsburg en werken van Piero Manzoni, Richard Serra en Joseph Kosuth.

Het Mondriaan Fonds kende een bijdrage toe voor de honoraria van zes hedendaagse kunstenaars via het Experimenteerreglement. Dit zijn: Jan van der Ploeg, Katja Mater, Fransje Killaars, Roy Villevoye, Steven Aalders en Willem de Rooij.

De tentoonstelling maakt deel uit van het nationale themajaar Mondriaan to Dutch Design, waarin de oprichting van het tijdschrift De Stijl wordt herdacht in Den Haag, Amersfoort, Utrecht, Otterlo, Eindhoven, Noord-Nederland en Gelderland. De Kleuren van De Stijl is te zien tot en met 3 september 2017.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd