Kunsthal KAdE – MAESTRO VAN WITTEL – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht

Caspar van Wittel, Gezicht op Rome met Piazza del Popolo, 1718, olieverf op doek, 56 x 109 cm, Intesa Sanpaolo Collection Gallerie di Palazzo Zevallos Stigliano, Naples

Met de tentoonstelling MAESTRO VAN WITTEL – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht eren Museum Flehite en Kunsthal KAdE de in Nederland vrijwel onbekende meester Caspar van Wittel (1653-1736) met een groot retrospectief. De schilder werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties. In Nederland bevinden zich slechts enkele tekeningen en één gouache: Gezicht op Amersfoort in Museum Flehite. De tentoonstelling presenteert circa 45 schilderijen en gouaches en circa 30 tekeningen van Van Wittel uit buitenlandse collecties. Daarnaast zijn er circa 30 schilderijen en tekeningen te zien van Hollandse en Italiaanse meesters. De tentoonstelling, die plaatsheeft van 26 januari tot en met 5 mei, plaatst daarmee zijn omvangrijke oeuvre in de context van zijn Nederlandse leerperiode en zijn invloed op de latere Italiaanse vedutisten.

Voor de tentoonstelling is de Rotterdamse fotograaf Hans Wilschut gevraagd om een aantal van de plekken in Rome, Napels, Venetië en Amersfoort te fotograferen die Van Wittel veelvuldig vastlegde. Sommige van die plekken zijn in essentie hetzelfde gebleven, een aantal is volledig getransformeerd. Zoals Van Wittel graag het toentertijd hedendaagse stadsgewoel in zijn stadsgezichten opnam, zal Wilschut de mens van nu in de iconische settings laten zien. De foto’s worden tussen de werken van Van Wittel gepresenteerd.

Parallel aan het grote overzicht van Caspar van Wittel in Kunsthal KAdE is een tentoonstelling met werk van Nederlandse vedutisten: fotografen, schilders, tekenaars in Museum Flehite georganiseerd. Deze tentoonstelling Stadsbeelden is te zien van 9 februari tot en met 10 juni.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe voor de tentoonstelling en een Bijdrage Opdrachtgeverschap voor het project van Hans Wilschut.

Bart Rutten (directeur Centraal Museum) over Caspar van Wittel in het programma Nu te zien! (duur: 5:58)
Bart Rutten (directeur Centraal Museum) over Caspar van Wittel in het programma Nu te zien! van AVROTROS. Duur: 5:58 minuten.
website