Kunsthal KAdE – Tell Freedom. 15 South-African Artists

Lerato Shadi, MOREMOGOLO (GO BETLWA WA TAOLA), 2016, video still (CC BY-NC-ND 4.0 INT), courtesy the artist. Lerato Shadi, MOREMOGOLO (GO BETLWA WA TAOLA), 2016, video still (CC BY-NC-ND 4.0 INT), courtesy the artist.

Kunsthal KAdE in Amersfoort ontving een Projectinvestering Instellingen voor Tell Freedom. 15 South-African Artists, een groepstentoonstelling met werk van vijftien hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunstenaars. De curatoren zijn Manon Braat en Nkulé Mabaso. De betrokken kunstenaars zijn: Bronwyn Katz, Neo Matloga, Donna Kukama, Haroon Gunn-Salie, Nolan Oswald Dennis, Lerato Shadi, MADEYOULOOK, Buhlebezwe Siwani, Lebohang Kganye, Ashley Walters, Francois Knoetze, Mawande Ka Zenzile, Kemang Wa Lehulere, Dineo Seshee Bopape en Sabelo Mlangeni.

De kunstenaars in Tell Freedom zijn representanten van een generatie Zuid-Afrikaanse kunstenaars die grotendeels is opgegroeid na de afschaffing van de apartheid. Zij dragen deze geschiedenis van geweld en onrecht met zich mee, maar richten tegelijkertijd hun pijlen op de toekomst en de rest van de wereld. In hun werk onderzoeken zij het heden en verleden van Zuid-Afrika en leveren zij commentaar op sociale, politieke en economische onrechten die zijn ontstaan tijdens de koloniale – en apartheidsgeschiedenis. Op die manier proberen ze te begrijpen wat hun eigen positie in de veranderende Zuid-Afrikaanse samenleving is en zich tegelijkertijd de toekomst voor te stellen.

Verschillende kunstenaars deden een residency in Nederland in de maanden voorafgaand maar ook tijdens de tentoonstelling, bij onder meer CBK Zuidoost en de Thami Mnyele Stichting. Bij de tentoonstelling verscheen een Engelstalige catalogus met essays van de curatoren en andere experts. Van iedere kunstenaar wordt tenminste één bestaand werk en een nieuw werk gepresenteerd. Daarnaast werden werken in de openbare ruimte gemaakt.

De tentoonstelling is te zien van 27 januari tot en met 6 mei 2018.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd