Kunstmuseum Den Haag verwerft bloemenpiramides Delfts aardewerk

Bloemenpiramiden, Kunstmuseum Den Haag Bloemenpiramiden, Kunstmuseum Den Haag

Het Kunstmuseum Den Haag heeft twee Delfts blauwe bloemenpiramides uit de zeventiende eeuw verworven. De grote piramidale bloemenhouders zijn rond 1690 in Delft vervaardigd en voorzien van een decoratie in blauwwit, met vogels, rotsen en bloemen in Chinese stijl. Er zijn wereldwijd slechts drie andere sets bloemenpiramides van dit model en een enkele vaas. Experts hadden geen idee dat er nog een vijfde set bestond.

‘Dit was een absolute buitenkans’, zegt directeur Benno Tempel over de aanschaf. ‘Bloemenpiramides zijn maar zelden ongeschonden door de eeuwen heen gekomen en al bijna nooit als set van twee bewaard gebleven. Dit stel is wellicht het laatste paar dat zich nog op de vrije kunstmarkt bevond.’

Kunstmuseum Den Haag, dat een grote museale collecties Delfts aardewerk bezit, bezat nog geen bloemenpiramides, terwijl deze toch gelden als hét symbool van Delfts blauw. Deze aankoop is daarom een goede aanvulling en bovendien een aanwinst voor de Collectie Nederland.

De piramides krijgen een ereplek in de tentoonstelling Koninklijk Blauw – Het mooiste Delfts aardewerk van Willem en Mary die vanaf 21 maart is te zien in Kunstmuseum Den Haag. In deze tentoonstelling brengt het museum in samenwerking met Paleis Het Loo een ode aan het ‘Royal Delft’, het blauwwitte aardewerk waar Nederland internationaal tot op de dag van vandaag bekend om staat.

De aankoop werd mogelijk dankzij bijdragen van Mondriaan Fonds, Vereniging Rembrandt, Fonds Kunstmuseum en BankGiro Loterij.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd