Kunstuur special over bijzondere aankopen: Hollandse Nieuwe

Glassculpturen van Roni Horn in het Kröller-Müller Museum Glassculpturen van Roni Horn in het Kröller-Müller Museum

In het tweeluik Hollandse Nieuwe besteedt Avrotros Kunstuur op zondag 8 en 15 november – in nauwe samenwerking met het Mondriaan Fonds, de Vereniging Rembrandt en het VSB Fonds – aandacht aan de verhalen achter bijzondere, recente Nederlandse kunstaankopen.

Een topstuk uit de 17e-eeuwse beeldhouwkunst, een modern glassculptuur en een speciaal voor prins Bernhard vervaardigde Austin Sheerline; ze zijn sinds kort allemaal eigendom van een Nederlands Museum. In Hollandse Nieuwe vraagt presentator Lucas De Man experts en hedendaagse kunstenaars waarom juist deze werken een aanwinst zijn voor het openbaar kunstbezit, de ‘Collectie Nederland’.

In de eerste aflevering zien we kunstwerken waar je stil van wordt zoals de grote poëtische glassculpturen van Roni Horn (Kröller-Müller Museum); de op het oog vrolijke foto’s van de Joodse gemeenschap in het Amsterdam van de jaren vijftig van Magnum-fotograaf Leonard Freed (Joods Historisch Museum); het klassieke schilderij met het interieur van de Nieuwe Kerk in Delft van Hendrick van Vliet (Museum Prinsenhof) en de video-installatie van kunstenaar en Oscar-winnende regisseur Steve McQueen (Stedelijk Museum Amsterdam).

In het volgende deel, op zondag 15 november, laat Lucas De Man bijzondere aankopen zien die in opdracht of ter ere van koningshuizen van Europa zijn vervaardigd.

Lucas de Man met de Austin Sheerline

De Austin Sheerline (Paleis Het Loo),  Opposites of White van Roni Horn (Kröller-Müller), Gezicht in de Nieuwe Kerk te Delft van Hendrick van Vliet (Museum Prinsenhof) en de video-installatie van Steve McQueen (Stedelijk Museum) zijn mede aangekocht met een Bijdrage Incidentele Aankopen van het Mondriaan Fonds.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd