Limburgs Museum – Draken

Draken, familietentoonstelling in het Limburgs Museum Draken, familietentoonstelling in het Limburgs Museum

Van 23 april tot en met 30 oktober 2016 is in het Limbrugs Museum in Venlo de tentoonstelling Draken te zien. In deze familietentoonstelling staat de fascinatie voor het fabeldier centraal. Draken prikkelen onze verbeeldingskracht. Ze zijn goed of kwaadaardig, lief of dodelijk, mooi of lelijk, knuffel of monster. Alles wat je wil en moet weten over draken, kom je ook te weten in deze tentoonstelling.

Een rode draad door de expositie is de veranderende relatie tussen mens en draak. Neem bijvoorbeeld de drakendoder uit sages die teruggaan tot de middeleeuwen. Door zijn moed en slimheid bevrijdde hij een land van een monsterlijk wezen. De held heeft een andere gedaante aangenomen en is tegenwoordig de knappe, jonge drakentemmer uit animatiefilms. Heden ten dage bedwingen we het monster in spellen voor pc, tablet en smartphone. Vroeger werd er gevreesd of gegriezeld als er verhalen over de draak werden verteld. Draken nemen in de loop van de geschiedenis steeds andere gedaantes aan, omdat de betekenissen die wij als mensen aan ze gaven en geven ook altijd aan veranderingen onderhevig zijn. Draken zijn van alle tijden en culturen en ze bestaan nog steeds … in de fantasie van de mens.

Het Limburgs Museum ontvangt van het Mondriaan Fonds een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen voor deze tentoonstelling.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd