Maarten Doorman – De navel van Daphne

Omslag De navel van Daphne van Maarten Doorman Omslag De navel van Daphne van Maarten Doorman

Vorige week verscheen De navel van Daphne, een boek van Maarten Doorman over de rol van autonomie en engagement in de hedendaagse kunst. Het boek vormt het resultaat van een onderzoek waarin antwoorden werden gezocht op vragen als: hoe slaagt het kunstdiscours erin een zekere onafhankelijkheid van de kunsten ten opzichte van andere domeinen te handhaven?. In de afgelopen jaren schreef Maarten Doorman al een aantal artikelen over deze thematiek.

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam en cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij medewerker van de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en Hollands Maandblad. Tot zijn recentste boeken behoren De romantische orde, Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur en Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit.

Maarten Doorman ontving van het Mondriaan Fonds een Projectinvestering Bemiddelaar voor het onderzoek dat resulteerde in deze publicatie.

website