Manifesta 12 – Nora Turato, Melanie Bonajo en Patricia Kaersenhout

Patricia Kaersenhout, De Ziel van Zout op Manifesta 12. Foto: Patricia Kaersenhout Patricia Kaersenhout, De Ziel van Zout op Manifesta 12. Foto: Patricia Kaersenhout

Werken van Nora Turato, Melanie Bonajo en Patricia Kaersenhout zijn momenteel te zien op Manifesta 12. De nomadische biënnale vindt dit jaar plaats in Palermo, van 16 juni t/m 4 november. Thema is The Planetary Garden: Cultivating Coexistence. Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Presentatie Buitenland toe voor de presentatie van het werk van de drie kunstenaars. Bonajo laat bestaand werk zien, Turato en Kaersenhout maakten nieuwe werk en ontvingen daarvoor een Projectinvestering Kunstenaar.

Bonajo presenteert haar Night Soil Triology. Deze serie experimentele films gaat over culturele fenomenen die ingaan tegen de lineaire vooruitgang van het kapitalistische systeem. Elke film verkent trends die buiten de socio-politieke normen van de consumptiemaatschappij vallen.

Turato realiseerde een nieuwe performance die gedurende de gehele periode dat Manifesta loopt afwisselend te zien is. Wanneer Turato niet optreedt in de Oratorio di San Lorenzo is een geluidsregistratie van haar performance te horen. Verder zullen delen van Turato’s script zullen in Palermo worden getoond op billboards, bushokjes en in de krant.

Kaersenhout maakte The Mask of Cruelty, een werk dat volgt op een project dat ze in 2010 startte in Palermo, toen ze op een rommelmarkt een Italiaanse versie van ‘De negerhut van Oom Tom’ vond. Ze heeft verschillende personen in Palermo en Suriname met het boek gefotografeerd en die foto’s in een installatie verwerkt. Daarnaast toont ze haar werk De Ziel van Zout, dat ze eerder al realiseerde voor het Keti Koti Festival in 2016 met hulp van een Bijdrage Opdrachtgeverschap.