Mauritshuis – Rembrandt? De zaak Saul en David

Tijdens de restauratie van het schilderij Saul en David in het atelier van het Mauritshuis. Foto: Ivo Hoekstra Tijdens de restauratie van het schilderij Saul en David in het atelier van het Mauritshuis. Foto: Ivo Hoekstra

De tentoonstelling Rembrandt? De zaak Saul en David in het Mauritshuis concentreert zich op één schilderij: Saul en David. Het schilderij is in de afgelopen jaren zorgvuldig onderzocht en gerestaureerd, en wordt voor het eerst in deze tentoonstelling gepresenteerd. Het onderzoek dat vooraf ging aan deze tentoonstelling had veel weg van een ‘Crime Scene Investigation’. Dit schilderij werd in het verleden beschouwd als een van Rembrandts topstukken, maar is het werk wel van de grote meester? De tentoonstelling laat zien hoe, met behulp van de nieuwste apparatuur en onderzoeksmethodes fascinerende ontdekkingen zijn gedaan over het ontstaan, de geschiedenis en de toeschrijving van het schilderij. De tentoonstelling is van 11 juni tot 13 september te zien.

Het Mauritshuis ontving een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen van het Mondriaan Fonds. Het museum heeft gekozen voor een interessante invalshoek waarbij de restauratie van het werk gekoppeld wordt aan de vraag of dit werk wel een echte Rembrandt is. Het Mauritshuis gaat zo op een inspirerende wijze de dialoog aan met zijn publiek dat wordt betrokken bij alle stappen in het onderzoek en dat wordt uitgedaagd zelf een standpunt in te nemen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd