Museum Arnhem – Alles behalve kleren

Viviane Sassen, Cardin, in Fantastic Man, #9, lente/zomer 2009 Viviane Sassen, Cardin, in Fantastic Man, #9, lente/zomer 2009

Tot en met 13 september is in Museum Arnhem de tentoonstelling Alles behalve kleren te zien een tentoonstelling over modefotografie in Nederland (na 1945). Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen met een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen.

De tentoonstelling gaat in op de relatie tussen de diverse modebladen in Nederland, modewerken en de fotografen, aan de hand van een aantal thema’s zoals pose, erotiek en Hollandse folklore. Nederland heeft na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke bijdrage geleverd aan het uiterlijk van de mode. Avenue, Dutch, Re-Magazine, BLVD., BLEND, Glamcult, BUTT/KUTT, Fantastic Man en The Gentlewoman geven gezicht aan achtereenvolgens de jaren ‘60, ‘70, ‘80, ‘90 en de 21e eeuw tot nu toe. Deze bladen zijn een kweekvijver en platform voor Nederlands fototalent en stylisten, waarbij vooral het vrijmoedige en speelse karakter opvalt. In de formule van deze tijdschriften is ruimte voor het experiment en ontstaan er kruisbestuivingen tussen disciplines en genres. Die open, nieuwsgierige en experimentele houding – die aansluit bij de Hollandse ontwerptraditie – is duidelijk aanwijsbaar in de modefotografie vanaf Emmy Andriesse en Paul Huf in de jaren vijftig, zestig tot en met die van Erwin Olaf, Matthias Vriens, Desirée Dolron, Blommers & Schumm en Viviane Sassen nu.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd