Museum Arnhem & Stedelijk Museum Amsterdam – aankoop Otobong Nkanga

Otobong Nkanga In Pursuit of Bling, 2014. Foto: Eva Broekema. Otobong Nkanga In Pursuit of Bling, 2014. Foto: Eva Broekema.

Museum Arnhem heeft samen met het Stedelijk Museum Amsterdam de omvangrijke installatie In Pursuit of Bling (2014) verworven. Museum Arnhem presenteert dit sleutelstuk in het oeuvre van Otobong Nkanga tijdens de tentoonstelling SONSBEEK ‘16 transHISTORY, dat tot en met 18 september te zien is.
In de installatie komen conceptuele en maatschappelijke vraagstukken tot uiting in visueel aantrekkelijke vormen waaruit een grote aandacht voor ambachtelijkheid spreekt. De installatie omvat twee wandkleden die worden omringd door dertig tafeltjes waarboven mineraalstenen liggen en zweven. In twee tafeltjes is een monitor ingebouwd waarop videobeelden te zien zijn. Nkanga neemt in dit werk de menselijke fascinatie voor ‘bling bling’ als uitgangspunt; de aantrekkingskracht van alles wat glimt en schittert en dat wat wij doen om ‘bling bling’ – afkomstig van grondstoffen – te bemachtigen en als gevolg daarvan: de aarde uitputten.
Het werk van Otobong Nkanga is matig vertegenwoordigd in openbare collecties in Nederland. De aankoop van de installatie is daarom niet alleen voor Museum Arnhem en Stedelijk Museum Amsterdam maar ook voor de Collectie Nederland van belang.
Het Mondriaan Fonds droeg bij aan de aankoop via een Bijdrage Incidentele Aankopen. Een groot deel van de bijdrage is afkomstig uit het Pierre Janssen-legaat dat het fonds beheert.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd