Museum Boijmans Van Beuningen – aankoop Triptiek Heilige Veronica

Meester van de heilige Veronica, 1410, Keulen, olieverf op houten paneel.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft op een veiling in Londen een zeshonderd jaar oude triptiek van de Meester van de Heilige Veronica aangekocht met daarop afgebeeld Maria met kind, heiligen en taferelen uit het leven van Christus. Het drieluik werd rond 1410 in Keulen geschilderd en is een van de vroegste en meest compleet overgebleven kunstwerken van dit type. Op de buitenzijde staat Christus die het kruis draagt. De nieuwe aanwinst is een van de mooiste werken van de Noord-Europese schilderkunst. Na aankomst in het museum wordt het werk direct getoond op zaal in de vaste collectie-opstelling die nog tot 13 januari te zien is. Hierna wordt het opgenomen in de selectie hoogtepunten tentoonstelling (9 februari tot en met 26 mei).

Zes jaar geleden was het schilderij te zien in Rotterdam tijdens de Blockbuster tentoonstelling De weg naar Van Eyck (in Museum Boijmans Van Beuningen van 22 september 2012 tot 13 januari 2013). Hier schitterde deze Maria met kind al als werk van een van de belangrijkste schilders die rond 1400 actief was in Keulen.

De aankoop drieluik werd mogelijk gemaakt dankzij de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, de BankGiro Loterij, Stichting Bevordering van Volkskracht, het Prins Bernhard Cultuurfonds namens Breeman Talle Fonds, Stichting Museum Boijmans Van Beuningen en enkele particuliere giften. Een aanwinst van deze statuur is alleen mogelijk doordat particulieren samen met publieke en private fondsen de handen ineen slaan. Hierdoor heeft Museum Boijmans Van Beuningen een bijzonder werk van de Noord-Europese schilderkunst kunnen toevoegen aan de collectie én aan de Collectie Nederland. En blijft dit erfstuk altijd voor iedereen zichtbaar.

Directeur Museum Boijmans Van Beuningen Sjarel Ex: “Alle publieke en private fondsen, hartelijk dank voor de snelle beslisvaardigheid. We zijn bijzonder blij met deze unieke aanwinst waarmee de al mooie verzameling vroege Noord-Europese kunst van het museum verder wordt versterkt.” Lees meer…

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd