Museum Boijmans van Beuningen – Fra Bartolommeo

(links) De profeet Jesaja, 1515-1516. Paneel, 168 x 108 cm. Florence, Galleria dell'Accademia di Firenze. (rechts) Studie voor Jesaja. Museum Boijmans Van Beuningen (voormalige collectie Koenigs). (links) De profeet Jesaja, 1515-1516. Paneel, 168 x 108 cm. Florence, Galleria dell'Accademia di Firenze. (rechts) Studie voor Jesaja. Museum Boijmans Van Beuningen (voormalige collectie Koenigs).

Museum Boijmans van Beuningen brengt t/m 15 januari een eerbetoon aan de Italiaanse schilder Fra Bartolommeo (1473-1517) met de tentoonstelling Fra Bartolommeo – de goddelijke renaissance. Samen met Michelangelo, Leonardo da Vinci en Rafaël is hij één van de vier toonaangevende kunstenaars van de Hoogrenaissance. In 2017 is het vijfhonderd jaar geleden dat hij op 44-jarige leeftijd stierf.

Nooit eerder waren schilderijen van Fra Bartolommeo in Nederland te zien; sommige hebben Italië zelfs nog nooit verlaten. In Rotterdam worden deze schilderijen na vijfhonderd jaar herenigd met de voorbereidende studies. Bruiklenen komen onder meer uit de Uffizi in Florence, de Art Institute of Chicago en het Louvre in Parijs. De grootste collectie kunstwerken wereldwijd van Fra Bartolommeo is in het bezit van Museum Boijmans Van Beuningen, met ruim vijfhonderd tekeningen uit de twee beroemde albums van de Florentijnse verzamelaar Niccolò Gabburri.

Het Mondriaan Fonds kende voor deze tentoonstelling een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen toe.

website