Museum Boijmans van Beuningen – Pure Rubens

Peter Paul Rubens, De triomftocht van Bacchus, ca. 1636, olieverf op paneel, 26 x 41 cm. Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1640 (voorheen Koeningscollectie) Peter Paul Rubens, De triomftocht van Bacchus, ca. 1636, olieverf op paneel, 26 x 41 cm. Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, Stichting Museum Boijmans Van Beuningen 1640 (voorheen Koeningscollectie)

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert van 8 september 2018 tot en met 13 januari 2019 de tentoonstelling Pure Rubens, het grootste overzicht van Rubens’ olieverfschetsen dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. Deze schetsen zijn een voorbereiding voor grotere schilderijen en tapijten. Zowel Museum Boijmans van Beuningen als Museo Nacional del Prado in Madrid bezitten een belangrijke collectie olieverfschetsen en werkten daarom samen om de werken samen te brengen.

‘Rubens kon alles’, zegt Friso Lammertse, conservator oude schilder- en beeldhouwkunst van Museum Boijmans Van Beuningen. ‘Werkelijk alles lukte hem. En dat is in zijn olieverfschetsen ontzettend goed te zien. Ze tonen zijn werkwijze en zijn enorme plezier in het schilderen.’

De tentoonstelling wil de bezoeker mee laten kijken over de schouder van Rubens en hem of haar bewust laten worden van de creativiteit van de meester, die juist in de olieverfschetsen tot uiting komt. Het gaat daarbij niet alleen om Rubens’ ideeën voor composities, maar ook om zijn gevoel voor materiaal en techniek. De expositie wil daarnaast duidelijk maken hoe Rubens met de typerende losse toets en het niet-voltooide karakter van de olieverfschetsen aan het begin staat van een nieuwe esthetiek, die van invloed was op de ontwikkeling van de schilderkunst. Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreid en verdiepend programma ontwikkeld dat het publiek laat kennismaken met Rubens en zijn tijd.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instelling toe.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd