Museum Boijmans Van Beuningen verwerft brieven James Lee Byars

Brief van / letter from James Lee Byars aan / to Flor Bex, 5-3-1979, potlood op dun wit papier met gedroogde bloemblaadjes / pencil on thin white paper with dried petals, 23 x 242 cm. Brief van / letter from James Lee Byars aan / to Flor Bex, 5-3-1979, potlood op dun wit papier met gedroogde bloemblaadjes / pencil on thin white paper with dried petals, 23 x 242 cm.

De Amerikaanse kunstenaar James Lee Byars (1932-1997) schreef tijdens zijn reizen vele brieven en ansichtkaarten aan de Vlaamse museumdirecteur Flor Bex (1937). Een brief op wit vloeipapier met daarin gedroogde bloemblaadjes, kattebelletjes met telkens maar één woord in zwart op kleine velletjes goudpapier: James Lee Byars maakte ook van zijn correspondentie kunst. Museum Boijmans Van Beuningen verwierf de complete correspondentie van Byars aan Bex.

Deze aankoop zorgt ervoor dat de collectie bijeen blijft en openbaar toegankelijk zal zijn voor iedereen die gelooft dat kunst meer is dan een object en een rol kan spelen in de maatschappij als verbindende factor en inspirator van de verbeelding. Het gaat om een belangwekkende aankoop die een gedachtewereld blootlegt die inspirerend is, aanzet tot nadenken en mooie verbanden mogelijk maakt met werken van Broodthaers en Duchamp en hedendaagse kunstenaars als Job Koelewijn.

Het museum verwierf de complete correspondentie met een bijdrage van het Mondriaan Fonds, de BankGiro Loterij en de Vereniging Rembrandt.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd