Museum Boijmans Van Beuningen verwerft Bunkhouse van Paul McCarthy

Paul McCarthy, 'Bunkhouse' (1996), Boijmans Ahoy drive thru museum, 2020, foto: Ernst Moritz Paul McCarthy, 'Bunkhouse' (1996), Boijmans Ahoy drive thru museum, 2020, foto: Ernst Moritz

Museum Boijmans Van Beuningen heeft het kunstwerk Bunkhouse van Paul McCarthy aangekocht. De 168 m2 grote kunstinstallatie was eerder in 2020 al te zien in de drive-thru-tentoonstelling van het museum in Rotterdam Ahoy. Boijmans heeft met Bunkhouse een primeur: het is de eerste keer dat een dergelijke monumentale installatie van McCarthy in een Nederlandse museumcollectie is ondergebracht. In 2022 zal Bunkhouse in Depot Boijmans Van Beuningen publiekelijk geregistreerd, geconserveerd en klaargemaakt worden voor opslag of uitlening en presentatie.

Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen: “Geweldig dat het met de steun van Mondriaan Fonds, BankGiro Loterij en Fonds Van Rede is gelukt om Bunkhouse naar Rotterdam te krijgen. De stad is een provocerend meesterstuk rijker. Het museum is een vrijplaats voor de kunst, juist ook als het zo absurdistisch en onaangepast is als de werken van McCarthy.”

Naast Santa Claus beschikt het museum nu over een tweede werk van McCarthy. De aankoop van Bunkhouse werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage Aankopen van het Mondriaan Fonds.