Museum Catharijneconvent – aankoop zeldzaam Petrusbeeld

Claux de Werve (of atelier), Petrus, ca. 1410-1420. Foto: Museum Catharijneconvent. Claux de Werve (of atelier), Petrus, ca. 1410-1420. Foto: Museum Catharijneconvent.

Museum Catharijneconvent heeft een uiterst kostbare sculptuur van de bijbelse figuur Petrus verworven. Het houten beeld gemaakt door de beeldhouwer Claux de Werve (of diens atelier) is zeer waarschijnlijk afkomstig uit de verdwenen cistenciënzer abdij in Theuley (Frankrijk), en dateert van omstreeks 1410-1420. Deze Petrus is een van de best bewaard gebleven figuren; zowel de staat van het beeld als de stilistische en compositorische kwaliteiten zijn bijzonder. De Nederlandse kunst behoorde zes eeuwen geleden tot de absolute top en werd gewaardeerd in de hoogste kringen. De verwerving van de Petrus sculptuur is een uitgelezen mogelijkheid om deze belangrijke periode in de geschiedenis van de Nederlanden zichtbaar te maken in de collectie Nederland.

Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen aan de aankoop met een Bijdrage Incidentele Aankopen. Het beeld is te zien in de nieuwe tentoonstellingsruimte voor de topstukken van het museum, de Catharinazaal.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd