Museum Catharijneconvent – De heksen van Bruegel

Heksenbijeenkomst, Frans Francken II, Kunsthistorisches Museum Wenen Heksenbijeenkomst, Frans Francken II, Kunsthistorisches Museum Wenen

Van 19 september 2015 tot en met 31 januari 2016 is in Museum Catharijneconvent de tentoonstelling De heksen van Bruegel te zien. De tentoonstelling toont een collectie heksenvoorstellingen uit de roerige periode van heksenvervolgingen in de Nederlanden (1450-1700). Iedereen weet hoe een heks eruit ziet: het is een lelijke vrouw die op een bezem de haard invliegt en door de schoorsteen op een bezem naar buiten vliegt. In de haard staat een grote heksenketel waarin ze haar tovermiddeltjes kookt en ondertussen warmt een kat zich bij het vuur. Minder bekend is dat dit heksbeeld door kunstenaars uit de Nederlanden werd bedacht met Pieter Bruegel de Oude als voorloper.

Museum Catharijneconvent en Musea Brugge slaan de handen ineen met het samenwerkingsproject De heksen van Bruegel.  Vertrekpunt is het proefschrift Vrouwen op den besem en derghelijck ghespoock. Pieter Bruegel en de traditie van hekserijvoorstellingen in de Nederlanden tussen 1450 en 1700 van Dr. Renilde Vervoort. In haar dissertatie die zij in 2011 verdedigde aan de Radboud Universiteit te Nijmegen toonde zij aan dat Hollandse en Vlaamse meesters en met name Pieter Bruegel een belangrijke bijdrage leverden aan het huidige heksenbeeld. De tentoonstelling reist door naar het Sint-Janshospitaal, waar zij vanaf 25 februari 2016 is te zien.

Het Mondriaan Fonds heeft bijgedragen aan De heksen van Bruegel met een Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen.

website