Museum Catharijneconvent – Heilig Schrift

Detail Bernulfuscodex, boekband ca. 1205, handschrift ca. 1045, Museum Catharijneconvent Detail Bernulfuscodex, boekband ca. 1205, handschrift ca. 1045, Museum Catharijneconvent

Van 7 oktober 2016 t/m 8 januari 2017 presenteert Museum Catharijneconvent de Tanach, Bijbel en Koran samen in de tentoonstelling Heilig Schrift. Een expositie met eeuwenoude handschriften, prachtige boekbanden en kostbare attributen die horen bij de drie heilige boeken. Het jodendom, het christendom en de islam hebben elkaar door de eeuwen heen continu beïnvloed. De heilige boeken van de drie monotheïstische wereldreligies zijn aan elkaar verwant en hebben gemeenschappelijke wortels. Ze zijn gemaakt op het snijvlak van verschillende culturen en religies en leveren een samenspel op met prachtige kunstwerken als resultaat. Middeleeuwse handschriften en vroeg gedrukte boeken uit binnen- en buitenland zijn voor de tentoonstelling bijeengebracht om deze schoonheid in beeld te brengen. Het randprogramma bestaat onder meer uit een collegereeks in samenwerking met de Tilburg School of Catholic Theology.

Museum Catharijneconvent ontving voor deze tentoonstelling een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen. De tentoonstelling laat zien hoe de drie heilige boeken overeenkomen of juist verschillen in gebruik en verering.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd