Museum de Fundatie – aankoop ‘Gewitterfront’ van Neo Rauch

neo-rauch-gewitterfront-2016-collectie-museum-de-fundatie-zwolle-he-685x1024 neo-rauch-gewitterfront-2016-collectie-museum-de-fundatie-zwolle-he-685x1024

Museum de Fundatie heeft het schilderij Gewitterfront (2016) van Neo Rauch aangekocht. De Duitse kunstenaar (Leipzig, 1960) is een exponent van de zogeheten Neue Leipziger Schule. Met zijn collageachtige composities becommentarieert hij op persoonlijke wijze de complexiteit van het leven in de 20ste- en 21ste-eeuwse maatschappij. Met Gewitterfront lijkt Rauch zijn verbondenheid met (Oost-)Duitsland, zijn geboortegrond en bron van inspiratie, te spiegelen aan zijn twijfel over de (Europese) identiteit.

Zijn werk bevindt zich in belangrijke internationale collecties van moderne kunst, waaronder die van het Hamburger Bahnhof-Museum für Gegenwart in Berlijn, Pinakothek der Moderne in München, Museum of Contemporary Art in Los Angeles en Metropolitan Museum of Art in New York. In 2002 won hij de prestigieuze Vincent van Gogh Biennal Award for Contemporary Art in Europe. Het door de Fundatie verworven Gewitterfront is het tweede olieverfschilderij op doek van Neo Rauch in een openbare kunstcollectie in Nederland en het enige voorbeeld van zijn recente ontwikkeling. Het museum heeft zich de afgelopen jaren nadrukkelijk gepresenteerd als huis voor Duitse kunst en Gewitterfront sluit goed aan bij de internationale topstukken uit de collectie.

Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Incidentele Aankopen toe voor de aankoop van Gewitterfront.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd