Museum De Lakenhal – Jonge Rembrandt

Rembrandt, Brillenverkoper (detail), ca. 1624, Museum de Lakenhal Rembrandt, Brillenverkoper (detail), ca. 1624, Museum de Lakenhal

Museum De Lakenhal in Leiden presenteert dit najaar de tentoonstelling Jonge Rembrandt – Rising Star (1624-1634). Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669). Werken die Rembrandt op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen. Ook zal er werk te zien zijn van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg.

Jonge Rembrandt is ontstaan uit een internationale samenwerking tussen Museum De Lakenhal en het Ashmolean Museum in Oxford. In het gezamenlijke onderzoek zijn veronderstellingen getoetst aan nieuwe inzichten, leidend tot herijking van het bekende oeuvre en (her)ontdekking of (her)waardering van onbekende of ondergewaardeerde werken. In tentoonstelling, catalogus en programmering worden de resultaten van het onderzoek en de werken uit deze periode aan een zo groot mogelijk publiek gepresenteerd.

De tentoonstelling wordt samengesteld door Christopher Brown (voormalig directeur van het Ashmolean Museum en internationaal erkend Rembrandt-expert), Christiaan Vogelaar (conservator Museum De Lakenhal) en An van Camp (conservator Ashmolean Museum). In Leiden is de tentoonstelling te zien van 2 november 2019 tot en met 9 februari 2020. Eind februari reist Young Rembrandt verder naar Oxford.

De samenwerking tussen De Lakenhal en Ashmolean Museum is mede mogelijk gemaakt door een Bijdrage Internationale Samenwerkingsprojecten Erfgoedinstellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd