Museum De Lakenhal – Jonge Rembrandt

De Roof van Europa, 1632, Rembrandt. The J. Paul Getty Museum, Los Angeles De Roof van Europa, 1632, Rembrandt. The J. Paul Getty Museum, Los Angeles

Na een periode van zorgvuldige restauratie en uitbreiding met een nieuwe vleugel, opent Museum De Lakenhal in het voorjaar van 2019 haar deuren weer voor het publiek. Vanaf 3 november eert het museum met Jonge Rembrandt 1624-1634 de in Leiden geboren kunstenaar. Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt. Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad met bruiklenen uit binnen- en buitenland. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 120 etsen en 20 tekeningen. Naast werk van Rembrandt zal er ook werk te zien zijn van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg.

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Ashmolean Museum in Oxford, een van de belangrijkste musea in het Verenigd Koninkrijk. De instellingen deden gezamenlijk onderzoek naar de jonge Rembrandt en presenteren de uitkomsten hiervan in de tentoonstelling en een publicatie. Beide instellingen hebben werken van Rembrandt in de collectie, en beide zullen middels de tentoonstelling het vroege werk in een verhelderende samenhang tonen. Een breed publiek kan zo meekijken hoe het uitzonderlijke talent van Rembrandt in die eerste tien jaren tot wasdom kwam. De tentoonstelling in De Lakenhal wordt samengesteld door Christopher Brown (voormalig directeur van het Ashmolean Museum en internationaal erkend Rembrandt-expert), Christiaan Vogelaar (conservator Museum De Lakenhal) en An Van Camp (conservator Ashmolean Museum). Het Mondriaan Fonds kende een Bijdrage Internationale Samenwerkingen Erfgoedinstellingen toe.

De tentoonstelling maakt deel uit van het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd