Museum De Lakenhal – Marjan Teeuwen

Marjan Teeuwen, Verwoest Huis Leiden, 2015. Fotograaf: Hielco Kuipers. Marjan Teeuwen, Verwoest Huis Leiden, 2015. Fotograaf: Hielco Kuipers.

Van 10 juli t/m 6 september 2015 was in Leiden de architectonische installatie Verwoest Huis Leiden van Marjan Teeuwen te bezoeken, een werk dat zij in opdracht van Museum De Lakenhal maakte.

Voor de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal werden aan de achterzijde van het museum een rij van vier, vroeg 20ste-eeuwse woonhuizen gesloopt. Om een laatste eerbetoon te brengen aan deze panden vroeg De Lakenhal kunstenaar Marjan Teeuwen een installatie te maken.

Teeuwen werkte van maart tot begin april aan de installatie. De vier panden werden gestript en tussenmuren werden gesloopt zodat één monumentale ruimte ontstond. Vervolgens liet Teeuwen op basis van een zorgvuldig uitgewerkt plan vloeren scheef zetten, verzakken of loodrecht naar beneden vallen, om zo weer wand te worden. Het sloopmateriaal werd verzaagd en hergebruikt om een nieuw sculptuur op te bouwen.

Het Mondriaan Fonds droeg bij aan de realisatie van het werk middels een Bijdrage Opdrachtgeverschap.

Museum De Lakenhal maakte tevens een documentaire over Verwoest Huis Leiden, deze is te zien op ARTtube.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd