Museum De Lakenhal – zelfportret Jan Van Mieris

Jan van Mieris, Zelfportret, ca. 1685, detail. Foto: Museum De Lakenhal. Jan van Mieris, Zelfportret, ca. 1685, detail. Foto: Museum De Lakenhal.

Museum De Lakenhal heeft een zeldzaam zelfportret aangekocht van de Leidse fijnschilder Jan van Mieris (1660-1690), een zoon van de schilder Frans van Mieris. Na Jan van Mieris’ overlijden is het portret lange tijd in het bezit geweest van zijn familie, tot het in 1749 werd verkocht aan de vermogende texielfabrikant en kunstverzamelaar Allard de la Court. De laatste particuliere eigenaren van het schilderij waren schrijver Gerard Reve en zijn partner Joop Schafthuizen.

Het zelfportret is niet enkel een aanwinst voor Museum de Lakenhal, maar ook voor de Collectie Nederland. Samen met een ovale miniatuurkopie van het zelfportret dat in opdracht van Allard de la Court door Frans van Mieris de Jonge werd gemaakt, en zich tevens in de collectie van het museum bevindt, vormt het een bijzondere documentatie over de familie van Mieris en hun relatie tot de belangrijke kunstverzamelaar.

Het schilderij is op zaal te zien in een presentatie met het onderwerp ‘zelfportret’. Deze presentatie sluit aan op de tentoonstelling Gerrit Dou. The Leiden Collection from New York, die nog tot en met 31 augustus in het museum te zien is.

Museum de Lakenhal ontving voor deze aankoop van het Mondriaan Fonds een Bijdrage Incidentele Aankopen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd