Museum Gouda – Erasmus ‘Ik wijk voor niemand’

Lucas Cranach (I) Portret van Desiderius Erasmus. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Bruikleen Erasmusstichting. Foto: Studio Tromp (uitsnede). Lucas Cranach (I) Portret van Desiderius Erasmus. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Bruikleen Erasmusstichting. Foto: Studio Tromp (uitsnede).

Museum Gouda organiseert van 6 februari t/m 26 juni een omvangrijke tentoonstelling over een van de grootste denkers uit de Europese geschiedenis: Erasmus, geboren te Rotterdam in 1466. Centraal in de tentoonstelling Erasmus ‘Ik wijk voor niemand’ staan zijn revolutionaire ideeën over tolerantie, vrijheid van geweten en relativeren, alsook de manier waarop hij de boekdrukkunst, destijds een gloednieuwe uitvinding, wist te benutten en hoe hij zijn imago creëerde. Verder richt de tentoonstelling zich op de actuele waarde van zijn ideeën en de overeenkomsten tussen onze hedendaagse samenleving en de tijd waarin Erasmus leefde.

Museum Gouda presenteert Erasmus de tentoonstelling op een bijzonder moment. In 2016 is het precies 500 jaar geleden dat Erasmus zijn levenswerk publiceerde: het Novum Instrumentum, een Griekse vertaling van het Nieuwe Testament.

Voor Erasmus ‘Ik wijk voor niemand’ ontving Museum Gouda van het Mondriaan Fonds een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd