Museum Het Rembrandthuis – Rembrandts Late Leerlingen

Willem Drost, Een jonge man in zijn studeervertrek, ca. 1652, doek, Kopenhagen, Statens Museum for Kunst Willem Drost, Een jonge man in zijn studeervertrek, ca. 1652, doek, Kopenhagen, Statens Museum for Kunst

Van 12 februari t/m 17 mei 2015 wijdt Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling aan de leerlingen van Rembrandt die tijdens de laatste periode van zijn carrière, van omstreeks 1650 tot zijn dood in 1669, onderwijs van hem kregen. Het is de eerste in een reeks tentoonstellingen waarin het kunstonderwijs centraal staat. Aan de hand van schilderijen, tekeningen en prenten van Rembrandts leerlingen Nicolaes Maes, Willem Drost, Abraham van Dijck, Jacobus Leveck, Heyman Dullaert, Arent de Gelder en anderen, aangevuld met enkele werken van Rembrandt, wordt de relatie met hun leermeester aanschouwelijk gemaakt.

Museum Het Rembrandthuis start met Rembrandts late leerlingen een serie tentoonstellingen waarin de praktijk van het kunstonderwijs wordt behandeld. Het kunstenaarsvak is traditioneel van meester op leerling overgedragen. Door die nauwe relatie kan de kunst floreren. Het museum legt daarbij ook de link naar het hedendaagse kunstvakonderwijs.

Museum Het Rembrandthuis ontving voor deze serie een Bijdrage Meerjarenprogramma’s Musea en overige Erfgoedinstellingen. Musea kunnen deze bijdrage aanvragen voor een serie van inhoudelijk samenhangende activiteiten die zich richten op presentatie, experiment, opinie en debat, zoals tentoonstellingen, discussiebijeenkomsten en lezingen. De bijdrage kan ook worden aangevraagd voor de ontwikkeling van visie en concepten voor dergelijke programma’s, in de vorm van een haalbaarheidsonderzoek. De aanvraagronde voor deze bijdrage sluit op 20 maart.

website