Museum Museum Het Rembrandthuis – Zwart in Rembrandts tijd (Musea Bekennen Kleur)

Hendrick Heerschop, Koning Caspar, 1654 of 1659. Berlijn, Staatliche Museen Preussischen Kulturbesitz, Gemäldegalerie Hendrick Heerschop, Koning Caspar, 1654 of 1659. Berlijn, Staatliche Museen Preussischen Kulturbesitz, Gemäldegalerie

Museum Het Rembrandthuis ontving een bijdrage voor HIER. Zwart in Rembrandts tijd, te zien van 6 maart tot en met 31 mei 2020 en samengesteld door gastconservatoren Elmer Kolfin en Stephanie Archangel. De tentoonstelling laat zien dat in de 17e eeuw van zwarte mensen diverse individuele en levensechte kunstwerken gemaakt zijn. Niet op basis van denkbeeldige stereotypen en niet als ondergeschikten of slaafgemaakten.

Het museum werkt voor de tentoonstelling samen met een panelreview-groep, verschillende experts en partijen die bekend zijn met de doelgroep. Ook is het museum aangesloten bij het project Musea Bekennen Kleur, een samenwerking tussen Rijksmuseum, Van Abbemuseum, Frans Hals Museum, Centraal Museum, Bonnefantenmuseum, Museum Het Rembrandthuis, Stedelijk Museum Amsterdam, Dordrechts Museum, Van Abbemuseum, Zeeuws Museum, Museum Arnhem en Van Gogh Museum.

Musea Bekennen Kleur is ontstaan met het doel huidig museaal beleid duurzaam te veranderen. In 2019 zijn een aantal Nederlandse musea het initiatief gestart. Dit nieuwe samenwerkingsverband heeft tot doel om diversiteit en inclusie daadwerkelijk te verankeren in het DNA van de verschillende organisaties.

Museum Het Rembrandthuis ontving een Projectinvestering Instellingen voor de tentoonstelling. Het project Musea Bekennen Kleur wordt mede mogelijk gemaakt door een Bijdrage Samenwerking Musea.

website