Museum Het Valkhof – Ik, Maria van Gelre

Maria van Gelre in een blauwe jurk, staande in een besloten hofje - Staatsbibliothek zu Berlin Maria van Gelre in een blauwe jurk, staande in een besloten hofje - Staatsbibliothek zu Berlin

Museum Het Valkhof in Nijmegen presenteert de eerste grote expositie over Maria van Gelre. Aan de hand van ruim honderd (kunst)objecten wordt het levensverhaal van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin verteld. Te zien zijn miniaturen en handschriften, schilderkunst en sculpturen, textiel en sieraden. Tot de bruiklenen behoren vele stukken uit internationale collecties die niet eerder in Nederland zijn tentoongesteld. Ook haar gebedenboek dat jaren niet te zien is geweest, is in de presentatie opgenomen. Met ruim 1200 pagina’s is het omvangrijker en dikker dan alle vergelijkbare gebedenboeken die we kennen. ‘Wat enorm opvalt in het gebedenboek is die kleurenpracht. Kleur is iets dat het meest verbleekt door de eeuwen heen, maar hier is het nog precies alsof het gisteren geschilderd is’, aldus Pieter Roelofs (hoofd schilder- en beeldhouwkunst Rijksmuseum). 

De tentoonstelling is te zien van 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019. Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Instellingen toe.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd