Museum Het Valkhof – Van hun voetstuk

Wervelstroommetingen aan de kop van keizer Trajanus uit Nijmegen. Foto: Museum Het Valkhof Wervelstroommetingen aan de kop van keizer Trajanus uit Nijmegen. Foto: Museum Het Valkhof

Tot en met 21 juni is in Museum Het Valkhof de tentoonstelling Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt te zien. In deze expositie staan honderden restanten van levensgrote bronzen beelden centraal, gevonden langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. De tentoonstelling vloeit voort uit een grootschalig internationaal onderzoek. Van hun voetstuk laat onder andere de verborgen en imposante pracht van de bronzen beelden zien en de destructie die later volgde. Daarnaast biedt de expositie een kijkje in het complexe productieproces en in het onderzoek naar de beelden. Eén van de topstukken in de tentoonstelling is een bijna twee meter hoog beeld van keizerin Agrippina dat in Herculaneum is gevonden.

Museum Het Valkhof Nijmegen ontving een Bijdrage Internationale Samenwerking Erfgoedinstellingen voor het onderzoeksproject naar de overblijfselen van grote bronzen beelden uit de noordelijke grensprovincies van het Romeinse Rijk langs de Rijn en Donau, van de Noordzee tot de Alpen. Het gaat om een internationale samenwerking, waarbij universiteiten en onderzoeksinstituten en musea in Duitsland en Nederland zijn betrokken.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd