Museum Het Valkhof – Weggegooide tijd

Producing Time in Between Other Things. Foto: Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum Producing Time in Between Other Things. Foto: Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum

Hoe bepaal je wat een schat is of een prul? Wat telt als archeologie en wat als gewoon een scherf? Moet er duizend jaar verstrijken, of kun je ook archeoloog zijn van je eigen tijd? En wie bepaalt dat eigenlijk? Deze en meer vragen zijn uitgangspunt voor Weggegooide tijd, een tentoonstelling in de patio van Museum Het Valkhof.

In het kader van het plugin-programma in het Duitse Schloss Ringenberg hebben de jonge curatoren Thorsten Schneider en Adelheid Smit een aantal kunstenaars uitgenodigd op zoek te gaan naar verborgen sporen van de tijd. Iratxe Jaio en Klaas van Gorkum, Matthias Schamp en Domas van Wijk nemen de archeologische verzameling van Museum Het Valkhof als uitgangspunt om op speelse wijze uit te zoeken hoe we tegen oude en nieuwe voorwerpen aankijken en hoe we de betekenis van deze objecten bepalen.

Het plugin-programma is geïnitieerd door Schloss Ringenberg in het Duitse Hamminkeln. Twee jonge curatoren, een Nederlandse en een Duitse, kregen een half jaar de tijd twee tentoonstellingen te organiseren met jonge kunstenaars. Het Mondriaan Fonds kende hiervoor een bijdrage toe via de Bijdrage Gastateliers.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd