Museum De Lakenhal verwerft schilderij Theo van Doesburg

Theo van Doesburg, Contra-Compositie VII, 1924 Parijs olieverf op canvas, 45,5 x 45,5 cm beeld in bijlage Theo van Doesburg, Contra-Compositie VII, 1924 Parijs olieverf op canvas, 45,5 x 45,5 cm beeld in bijlage

Museum De Lakenhal heeft op de veiling in Londen een zeldzaam abstract schilderij aangekocht van Theo van Doesburg. Hij schilderde Contra–compositie VII in 1924 in Parijs, in de hoogtijdagen van De Stijl. Anders dan bijvoorbeeld Piet Mondriaan, beoefende Van Doesburg vele verschillende disciplines en schilderde hij relatief weinig. Tot nu toe bevonden zich in Nederlandse museale collecties in totaal slechts vijf abstracte schilderijen van zijn hand uit de jaren twintig. De beste schilderijen uit die tijd werden door zijn weduwe Nelly van Doesburg in 1947/48 verkocht aan musea en verzamelaars in de Verenigde Staten, tijdens een reis die zij maakte op uitnodiging van haar goede vriendin Peggy Guggenheim. Ook Contra-Compositie VII behoorde tot die reeks. Met de aankoop van dit schilderij keert het werk terug naar Nederland, waar het definitief wordt toegevoegd aan Collectie Nederland.

Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal): “Het op de internationale markt aankopen van iconische werken van moderne meesters zoals Theo van Doesburg is onbetaalbaar voor de Nederlandse musea. Ook Museum De Lakenhal beschikt over een beperkt aankoopbudget. Dankzij de steun van nationale fondsen zoals het Mondriaan Fonds is het mogelijk om toch belangwekkende en beeldbepalende kunstwerken aan de collectie toe te voegen. Juist de goede mix van private én publieke fondsen maakt dat Nederlandse musea kansen als deze niet voorbij hoeven laten te gaan. Museum De Lakenhal is bijzonder blij met de steun van het Mondriaan Fonds.”

Zie ook www.mondriaanfonds.nl/aanwinsten voor alle museale aankopen waaraan het Mondriaan Fonds sinds 1994 heeft bijgedragen.
website

tot stand gekomen met:

gerelateerd