Museum Prinsenhof Delft verwerft Cornelis Jacobsz. Delff op TEFAF

Cornelis Jacobsz. Delff, De droom van Jacob, circa 1605. Cornelis Jacobsz. Delff, De droom van Jacob, circa 1605.

Museum Prinsenhof Delft heeft op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht een zeldzaam zeventiende-eeuws historiestuk van Cornelis Jacobsz. Delff verworven. Delff schilderde De droom van Jacob rond 1605 in Delft. Het schilderij toont het verhaal van de Bijbelse figuur Jacob die in een droom een ladder zag die tot aan de hemel rijkte. Op de voorgrond van het schilderij ligt de slapende Jacob in een bosrijk landschap, daarachter is zijn visioen van een wolkenladder vol engelen weergegeven.

Janelle Moerman (directeur Museum Prinsenhof Delft):
“Het zeldzame religieuze historiestuk De droom van Jacob is een unieke aanwinst voor de collectie van Museum Prinsenhof Delft. Cornelis Jacobsz. Delff (1571-1643), is een telg uit een beroemde Delftse schildersfamilie. Tot nu toe ontbrak zijn werk in onze collectie. Het schilderij maakte deel uit van een ensemble van vier werken gewijd aan Jacob, die in 1653 in bezit waren van de Delftse burgemeester Joost Jacobsz. van Adrichem. De droom van Jacob is dus zowel vanuit kunsthistorisch als cultuurhistorisch perspectief van grote betekenis voor Delft. In de nieuwe plannen voor Museum Prinsenhof Delft ligt – zowel in de vaste presentatie als in tentoonstellingen – de focus op de Delftse meesters van de Gouden Eeuw. Het unieke en gaaf bewaarde werk van Cornelis Jacobsz. Delff zal daarbij een sleutelstuk vormen.

De bijdrage van het Mondriaan Fonds is doorslaggevend geweest voor de verwerving van het schilderij. Aankopen van belangrijke werken van Delftse meesters uit de Gouden Eeuw op de internationale kunstmarkt gaan steevast het beperkte aankoopbudget van Museum Prinsenhof Delft te boven. De bijdrage van het publieke Mondriaan Fonds fungeert dan als een onmisbaar vliegwiel op basis waarvan ook private fondsen hun steun toezeggen. Het schilderij is een aanwinst voor de collectie Nederland én de collectie van Museum Prinsenhof Delft en zal permanent worden getoond.”

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd