Museum van Loon – Aan de Surinaamse grachten

Museum van Loon, Aan de Surinaamse grachten Museum van Loon, Aan de Surinaamse grachten

In Museum van Loon opende op 5 oktober de tentoonstelling Aan de Surinaamse grachten – Van Loon & Suriname (1728-1863), die voor het eerst de connectie tussen de familie Van Loon en Suriname en de WIC belicht. Jan van Loon (1677-1763) was bewindhebber bij de WIC en directeur van de Sociëteit van Suriname, en zijn nageslacht investeerde in plantages in ‘de West’.

Via verhalen van acht historische personages – van tot slaaf gemaakten in Suriname tot welgestelde consumenten in Amsterdam – wordt een gedeelde geschiedenis verteld. Nazaten van de historische personen reflecteren in de tentoonstelling op hun gemeenschappelijke verleden. Willem te Slaa (conservator Museum van Loon) en Marian Duff (o.a. MAFB, OSCAM) stelden de expositie samen. Het Mondriaan Fonds droeg bij in de vorm van een Projectinvestering Instellingen.

Het museum wil met de tentoonstelling een nieuwe koers inslaan. Medeconservator Marian Duff: ‘Toen ik bijna een jaar geleden voor het eerst Museum Van Loon binnenkwam, moest ik slikken. Met name de zwarte hoofden in het familiewapen troffen me; ik heb er letterlijk een paar nachten niet van geslapen. Al snel werd me duidelijk dat het museum vanuit een intrinsieke motivatie nieuwe verhalen wil vertellen en zo zijn gangbare narratief wil verbreden. Dat het – zich zeer bewust van de geschiedenis waar het museum óók symbool voor staat – een open plek wil zijn met ruimte voor ieders stem. Ik vind het positief om te zien dat de aankomende tentoonstelling wordt doorgezet in een nieuwe koers voor Museum Van Loon.’

Op 17 oktober vindt de discussieavond ‘Witte instituten en black achievers’ plaats, georganiseerd in samenwerking met de Black Achievement Month en het NiNsee, over de rol van (culturele) instituten om structureel bij te dragen aan inclusiviteit.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd