Museum Van Loon verwerft delen Atlas Van Loon

Atlas Van Loon. Bron: Christies Atlas Van Loon. Bron: Christies

Museum Van Loon verwerft twee Italiaanse stedenboeken, uitgegeven door Johannes Blaeu, die onderdeel zijn van de 24-delige Atlas Van Loon. Vanaf de 18de-eeuw zijn de delen verspreid geraakt. Door deze aankoop kan het museum voor het eerst twee delen van de atlas tonen aan het publiek, in de context van andere familiestukken.

De Atlas Van Loon, bijeengebracht in de late 17de-eeuw door Frederik Willem van Loon, bestaat in totaal uit 24 banden, gebonden door de beroemde boekbinder Albert Magnus. De atlassen van Blaeu werden in de 17de-eeuw als de beste in hun soort gezien. Dergelijke atlassen werden verzameld door rijke kooplieden, waaronder Frederik Willem. De Atlas Van Loon brengt meerdere facetten samen; de verzameldrang van 17de-eeuwse regenten voor wie de atlas een symbool van status was, het ambacht van uitgevers en prentmakers en de vraag wat dergelijke atlassen vertellen over het wereldbeeld van de 17de-eeuwse welgestelde Amsterdammer.

De stedenboeken die Museum Van Loon heeft verworven zijn net als alle andere delen van de Atlas Van Loon gebonden in rood Marokijn door boekbinder Albert Magnus. Andere delen worden bewaard in het Scheepvaartmuseum, de Universiteitsbibliotheek van de UvA en de Koninklijke Bibliotheek. Een deel bevindt zich nog in een particuliere verzameling.

Vanaf 13 januari 2020 zijn de twee atlasdelen in de hal van het museum te zien, in nabijheid van het huwelijksportret van Willem van Loon en Margaretha Bas, de ouders van Frederik Willem. Daarnaast wordt de Atlas Van Loon betrokken bij tentoonstellingsprogrammering van aankomende jaren, die het museum momenteel ontwikkelt.

Het Mondriaan Fonds kende voor deze aanwinst een Bijdrage Incidentele Aankopen toe. Ook Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds) en het Hugo van Berckel Fonds droegen bij.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd