Museum Volkenkunde – DE BOEDDHA – Van levensverhaal tot inspiratiebron

Detail uit Vessantaradoek. Foto: Museum Volkenkunde. Detail uit Vessantaradoek. Foto: Museum Volkenkunde.

Van 12 februari tot en met 14 augustus is de tentoonstelling DE BOEDDHA – Van levensverhaal tot inspiratiebron te bezichtigen in het Museum Volkenkunde in Leiden. Een tentoonstelling over de inspirerende rol van Boeddha door de eeuwen heen, die zowel zijn fascinerende levensverhaal behandeld als de beleving van boeddhisten over de hele wereld. Herman Pleij, hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, is gastcurator en ambassadeur van het project.

DE BOEDDHA toont topstukken en moderne kunst, hedendaagse en historische foto’s en multimedia. Meer dan 200 objecten uit de eigen collectie zijn aangevuld met bruiklenen. Daarnaast wordt er een zeldzame, recente aanwinst gepresenteerd: een 35 meter lang Vessantaradoek. Hierop wordt het verhaal van de vorige levens van de Boeddha weergegeven. Aan dit verhaal wordt in Thailand en Laos veel waarde gehecht, bijna meer dan aan levensverhaal van de Boeddha.

Voor de tentoonstelling ontving het Museum Volkenkunde een Projectinvestering Erfgoed- en Beeldende Kunstinstellingen. Het Mondriaan Fonds droeg bij de aankoop van het Vessantaradoek via het Aankoopfonds Volkenkundige Musea. Het Mondriaan Fonds beheert een aankoopfonds voor aankopen door volkenkundige musea die deel uitmaken van Stichting Volkenkundige Collectie Nederland. De musea storten een gezamenlijke jaarlijkse bijdrage in het fonds, dit bedrag wordt door het Mondriaan Fonds verdubbeld.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd