Museum Volkenkunde – Wafrica kimono's

Wafrica kimono in COOL JAPAN. Fotograaf: Kirsten van Santen Wafrica kimono in COOL JAPAN. Fotograaf: Kirsten van Santen

Museum Volkenkunde presenteert tot en met 17 september COOL JAPAN. Onderdeel van deze tentoonstelling is een kimono van Wafrica, een collectie van de Kameroense ontwerper Serge Mouangue. Het is de eerste keer dat de aankoop op zaal te zien is. De kimono is gemaakt van kente, een traditionele stof uit Ghana en Togo, en werd geweven in samenwerking met handwevers in Tokyo. Het Mondriaan Fonds droeg bij aan de aankoop van deze kimono, naast een tweede kimono met waxprint uit dezelfde collectie. De waxprint die voor deze kimono gebruikt is, is afkomstig van Vlisco, een Nederlands bedrijf dat haar stoffen al meer dan honderd jaar in West-Afrika afzet. De stoffen van Vlisco spelen een belangrijke rol in de West-Afrikaanse cultuur en worden nauw geassocieerd met een Afrikaanse identiteit. Niet alleen geven ze een beeld van het Nederlands industrieel ontwerp en de Nederlands-Afrikaanse handelscontacten, maar tevens bepalen deze stoffen (en hun goedkopere reproducties) het straatbeeld van grote delen van West- en Centraal Afrika. Het museum kan dit verhaal over de achtergrond van Vlisco aan de hand van de collectie vertellen.
Directeur Stijn Schoonderwoerd over de aankoop: “Een belangrijke verwerving voor de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, deze kimono’s, die we zonder de financiële steun van het Mondriaan Fonds niet hadden kunnen realiseren. Het allermooiste is dat we ze meteen kunnen tonen: één in de COOL JAPAN tentoonstelling en de ander in de tentoonstelling Fashion Cities Africa, die in oktober in het Tropenmuseum opent.”
De twee kimono’s uit de Wafrica reeks lokken discussies uit over authenticiteit, interculturele uitwisseling en auteurschap. De aankoop betekent daarnaast een interessante hedendaagse toevoeging aan de historische kimono’s in de Collectie Nederland en ondersteunt de bijzondere rol die het museum speelt binnen het nationale platform Modemuze.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd