Nationaal Museum van Wereldculturen – aankoop werk van Barnor en Sidibé

Malick Sidibé, Les amis des Espagnols. Photograph and Digital Image © National Museum of World Cultures.

Het Nationaal Museum van Wereldculturen, Tropenmuseum (een fusie van Tropenmuseum, Rijksmuseum Volkenkunde en Afrika Museum) kocht met steun van het Volkenkundig Aankoopfonds acht foto’s van Malick Sidibé (Bamako, 1935) en tien foto’s van James Barnor (Accra, 1929). De foto’s vormen zowel voor het Tropenmuseum als voor het Afrika Museum een aanwinst. Ze bieden een tegenwicht aan de bestaande collectie waarin over het algemeen de westerse blik vertegenwoordigt is en tonen hoe de Afrikanen naar zichzelf kijken.

De foto’s van Barnor en Sidibé zijn tot en met 15 maart 2015 te zien in de tentoonstelling Look at me! In het Tropenmuseum in Amsterdam.

Het Mondriaan Fonds beheert een aankoopfonds voor aankopen door volkenkundige musea die deel uitmaken van Stichting Volkenkundige Collectie Nederland (SVCN). Deze musea hebben een gemeenschappelijk collectie- en aankoopbeleid geformuleerd dat de basis vormt de aanvragen.  De musea storten een deel van hun aankoopbudget in het fonds, waarna het Mondriaan Fonds dit bedrag verdubbelt.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd