Nederlands Fotomuseum – Lust for Life: Ed van der Elsken

Ed van der Elsken, Marseille, 1974 - Nederands Fotomuseum / © Ed van der Elsken Ed van der Elsken, Marseille, 1974 - Nederands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam presenteert van 25 mei tot en met 6 oktober de eerste overzichtstentoonstelling van kleurenfotografie van Ed van der Elsken: Lust for Life – Ed van der Elsken in kleur. Getoond word een selectie van het kleurenwerk dat het museum in de afgelopen twee jaar restaureerde. In 2016 luidde het museum de noodklok: de schimmel op de kleurendia’s van Ed van der Elsken moest per direct worden verwijderd, anders ging zijn kleurenwerk voorgoed verloren. Ruim 42.000 dia’s werden door restaurateurs bevrijd van schimmel en vervolgens gedigitaliseerd.

Bij de tentoonstelling is ook de publicatie Lust for Life verschenen: het eerste, omvattende overzicht van het kleurenwerk van Ed van der Elsken. Het boek is uitgegeven door Lecturis i.s.m. Dewi Lewis Publishing en vormgegeven door Kummer & Herrman.

Met de tentoonstelling wil het Nederlands Fotomuseum het publieksbereik verbreden en verjongen. Zo opent het museum tijdens de tentoonstelling iedere vrijdagavond zijn deuren. Met extra evenementen met partners uit de stad. Vaak in het museum, soms op locatie. Van speciale Ed Talks en masterclasses, tot haringparty’s en rollerdisco’s. Ook wordt een Instagramwedstrijd georganiseerd, met een prijs voor de mooiste kleurenfoto waarin de mens centraal staat. Ook zal een Ed’s InstaNovel worden ontwikkelt, met online verhalen van hedendaagse kunstenaars, fotografen, vormgevers en influencers die het leven en werk van Ed remixen en verspreiden via een stroom verhalen op Instagram. De interactieve Ed App zal verdieping geven aan de tentoonstelling, speciaal gericht op jongeren.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd