Negen kunstwerken aangekocht door Rijksmuseum Twenthe

Peter Zegveld, Mama, 2011. Aangekocht door het Rijksmuseum Twenthe.
David Scheidler, TL-FX, 2016. Aangekocht door het Rijksmuseum Twenthe.
Christiaan Zwanikken, The Twins, 2000. Aangekocht door het Rijksmuseum Twenthe.
Michiel Martens & Jetske Visser, Reflecting Holons, 2015. Aangekocht door het Rijksmuseum Twenthe.
Zoro Feigl, Hoop, 2015. Aangekocht door het Rijksmuseum Twenthe.
Bert Schoeren, Solar Mobile, 2017. Aangekocht door het Rijksmuseum Twenthe.
Christiaan Zwanikken, Fallen Angel, 2011. Aangekocht door het Rijksmuseum Twenthe.

Het Rijksmuseum Twenthe heeft negen kunstwerken aangekocht uit de tentoonstelling Ik speel, dus ik ben, die momenteel plaatsvindt. Het gaat om werken van Zoro Feigl, Michel Martens & Jetske Visser, David Scheidler, Bert Schoeren, Peter Zegveld, Christiaan Zwanikken en Eibert Draisma. Alle aankopen zijn mede mogelijk gemaakt door een Bijdrage Collectieprogramma’s.

De kunstenaars hebben niet alleen met elkaar gemeen dat ze kinetische installaties maken, ze delen bovenal een mentaliteit: bij allen is een speelse experimenteerdrift de bron van hun werk en hun ontwikkeling. Niet een van tevoren bepaald idee is leidend, maar de mogelijkheden die zich in het proces voordoen.

Van Feigl verwierf het museum de installatie Hoop: een door een motor aangedreven stang met daaraan uiteenlopende hoepels die heen-en-weer bewegen. De Solar Mobile van Schoeren is een mobiel aangedreven door zonne-energie en een zoektocht naar onvoorspelbaarheid binnen bepaalde kaders. Van Zegveld werden de op alle niveaus bewegende werken Spookje en Mama gekocht. Ook van Zwanikken, die zijn objecten ziet als zowel een artistiek als een technologisch artistiek experiment, zijn twee werken aangeschaft: Fallen Angel en The Twins.  Bij de Enschedese kunstenaar Scheidler, van wie het museum de installatie TL-FX heeft verworven, is de techniek en ‘storing’ daarin van belang. Van uitvinder/kunstenaar Draism, wiens Amsterdamse atelier tijdelijk naar het Enschedese museum is verplaatst, werd een robot gekocht: Tic206D. Tenslotte kocht het museum drie zogenaamde Reflecting HOLONS van het kunstenaars-/vormgeversduo Martens en Visser.

website

tot stand gekomen met:

gerelateerd