Nico Bick – Parlementen van de Europese Unie

Nico Bick, Parlement van Malta (uit de serie Parlementen van de Europese Unie), 2015-2016. Nico Bick, Parlement van Malta (uit de serie Parlementen van de Europese Unie), 2015-2016.

Beeldend kunstenaar Nico Bick maakte de fotoserie Parlementen van de Europese Unie waarin hij een overzicht geeft van alle plenaire zalen waar de volksvertegenwoordigingen van de landen van de Europese Unie en de EU zelf vergaderen. Het achterliggende thema van de serie is de werking van de democratie, de kracht van de volksvertegenwoordiging. Door in te zoomen op lege, plenaire zalen van de Europese parlementen – als huis(kamer) van de democratie – krijgt het thema zeggingskracht. Gekozen is voor de vorm van het fotografisch panorama. Elk parlement is anders en laat zich aan de hand van een overzicht van de gehele ruimte en haar context vergelijken met andere parlementen.

Karakteristiek voor het werk van Bick is dat het reflecteert op de fysieke kant van sociale en politieke structuren en instituties. Zijn benadering is een gestructureerde manier van werken die resulteert in foto’s die op het eerste gezicht afstandelijk lijken. Maar door de tijd te nemen en zorgvuldig te kijken worden overeenkomsten en verschillen zichtbaar.

Het Mondriaan Fonds kende een Projectinvestering Kunstenaar toe voor de voltooiing van deze serie. Ook ontving Bick een rentevrije lening van Fonds Kwadraat.

website