Nieuw Dakota – an odyssey: een verhaal over relaties

Giorgos Gripeos, video still, 2018 © Giorgos Gripeos Giorgos Gripeos, video still, 2018 © Giorgos Gripeos

Voor de tentoonstelling an odyssey transformeert Giorgos Gripeos de white cube van Nieuw Dakota in een labyrint van muren die letterlijk en figuurlijk over elkaar heen tuimelen en waarbinnen uiteenlopende performances, interventies, ontmoetingen en samenwerkingen plaats zullen vinden. In de ruimte staat een maquette; als een verwijzing naar en een echo van de nieuw gecreëerde ruimte, met daarin een videoprojectie van een mannelijke torso. In de bovenruimte bevindt zich een ogenschijnlijk fotografische weergave van een sterrennacht, in het formaat van een bed, die horizontaal ligt. En aan weerszijden een video-tweeluik die de havens van Piraeus en Amsterdam met elkaar verbindt.

Inspiratiebron voor de presentatie is Homerus’ Odyssee en de parallel tussen het verhaal en ons eigen leven. De installatie van Gripeos is daarom tevens vertrekpunt voor en uitnodiging aan anderen om de eigen odyssee voort te zetten: het labyrint van muren biedt ruimte aan diverse activiteiten. De presentatie vindt plaats van 1 juli t/m 29 juli 2018.

Nieuw Dakota ontving een Bijdrage Opdrachtgeverschap voor de ontwikkeling van het werk van Gripeos. Ook draagt het Mondriaan Fonds structureel bij aan de programmering van Nieuw Dakota met een Bijdrage Meerjarenprogramma’s Presentatie-instellingen. Nieuw Dakota is een kunstruimte in Amsterdam Noord, op de voormalige NDSM-werf. De ruimte zoekt daarbij verbinding op met de openbare ruimte, het publiek en partners in de stad en in Amsterdam Noord in het bijzonder.

website